۲- تغییر شکل دادن سلولهای جنسی در مردان :استعمال دخانیات باعث کاهش تعداد اسپرم و کاهش جریان خون در آلت تناسلی مردان و ناتوانی جنسی در این افراد می شود. ناباروری جنسی در مردان سیگاری نیز متداول تر از افراد غیر سیگاری است.
۳- سرطان رحم و سقط جنین :استعمال دخانیات در دوران بارداری می تواند باعث افزایش خطر زایمان نوزاد با وزن کم و بروز مسایل بهداشتی در آینده شود. سقط جنین در مادران سیگاری ٢ تا ٣ برابر بیشتر است.
۴- تغییر رنگ انگشتان و لبها:قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخنها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهوه ای مایل به زرد می شود. همچنین سبب تغییر رنگ گوشه لب ها به قهوه ای تیره می شود.
۵ -زخم معده:استعمال دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتریها پایین می آورد؛ همچنین باعث تضعیف معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن می شود.
۶ -بیماریهای قلبی:استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سکته می شود.
۷ -پوکی استخوان و فساد دندان ها:منواکسید کربن یکی از اصلی ترین گازهای سمی در خروجی اگزوز اتومبیل و دود سیگار است، میل ترکیبی این گاز با خون بسیار بالاتر از اکسیژن است. این گاز باعث کاهش قدرت عمل اکسیژن در خون افراد سیگاری حرفه ای می شود. همین عامل سبب پوکی استخوان می شود.جرمی که همگام کشیدن سیگار روی دندانها باقی می ماند، به مرور زمان سبب فساد دندان ها می شود.
۸ -سرطان پوست:پوسته پوسته شدن و برجسته شدن نقاطی از پوست عواملی هستند که یک علت آن سیگار می باشد.
۹- ضایعات شنوایی:سیگار کشیدن سبب عفونت گوش میانی می شود و در کارکرد آن اختلال به وجود می آورد.
۱۰- چین و چروک:استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتئین های انعطاف دهنده پوست می شود؛ همچنین باعث تحلیل بردن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عروق پوست می گردد. همین عامل سبب چین و چروک پوست می شود.
11-مواد درون دود سیگار روی اجسام مینشیند و اطرافیان فرد سیگاری از جمله کودکان این اشیاء را لمس میکنند و از این طریق سموم موجود در دود سیگار به بدن آنان منتقل میشود.
12-دود دست دوم سيگار:
دود سيگار دست دوم، دود سيگاري است كه به محيط وارد مي شود و ديگران آن را استنشاق مي كنند.اين دود مخلوطي از دود سيگار و بازدم يك فردسيگاري است كه از دهان خود به بيرون منتقل مي كند. طي يك ساعت در اطاق پر از دود سيگار، يك فرد غيرسيگاري ممكن است معادل كشيدن 15سيگار فيلتردار، مواد سمي موجود در دود سيگار رااستنشاق كند. طبق گزارش هاي سازمان جهاني بهداشت، يكي از هر 10 مرگ ناشي از تنباكو، براي افراد سيگاري دست دوم اتفاق مي افتد. بين 70 تا 90درصد از مردم غيرسيگاري در معرض دود سيگار افرادسيگاري هستند. در طول دو دهه گذشته دانشمندان اثبات كرده اند كه همه بيماري هاي ناشي از سيگاركشيدن، در افراد سيگاري دست دوم هم ممكن است ايجاد شود مثلاً سرطان ريه يا بيماري هاي قلبي-عروقي. زناني كه شوهر سيگاري دارند 91 درصد بيش از ساير زنان به بيماري هاي قلبي مبتلا مي شوند. علاوه بر آن احتمال ابتلا به سرطان ريه و مرگ به دليل اين بيماري هم در اين خانم ها 2 برابر ديگران است. حتي وقتي اين زنان باردار مي شوند احتمال سقط و مرده زايي بيشتري در آنها وجود دارد.ترکیبات نیکوتین خون نیمی از کودکان ایرانی، بالاتر از حد مجاز است و والدین بسیاری از این کودکان حتی یکبار نیز سیگار مصرف نکردهاند.نیمی از کودکان جهان (حدود 700 میلیون نفر) در معرض استنشاق دود تحمیلی سیگار قرار دارند.کارشناسان با گردآوری دادههایی از 192 کشور محاسبه کرده است که سالانه در سراسر جهان حدود 600 هزار مورد فوت به واسطه در معرض دود دست دوم سیگار قرار گرفتن بوده است.
13- دود دست سوم سیگار:
حتی سیگار کشیدن در بیرون از خانه و در محیط باز خطر سیگار را برای دیگران ( افراد غیر سیگاری بخصوص کودکان و فرزندان ) از بین نمی برد.
یک تهدید بهداشتی جدید را به سیگار کشیدن اضافه کنید: (همو طنان عزیز لطفاً خطر را جدی بگیرید و از بغل کردن و بوسیدن کودکان خود توسط افراد سیگاری جلوگیری نمایید )
علاوه بر آسیب ناشی از خود سیگار کشیدن (دود سیگار دست اول) و استنشاق دود سیگار محیطی (دود سیگار دست دوم)، دود سیگار دست سوم هم به خصوص برای نوزادان و نوپایان خطرناک می باشد.
به گزارش لایوساینس یک بررسی جدید نشان میدهد که باقیماندههای نیکوتین که در سطح اجسام باقی میماند، میتواند با سایر مواد شیمیایی دیگر در هوا واکنش کند، و مواد سرطانزای قویی را تشکیل دهد - مواد شیمیایی که با سرطانهای گوناگون پیوند دارند.
در حالیکه دود سیگار دست اول به طور مستقیم بوسیله فرد سیگاری استنشاق میشود، و دود سیگار دست دوم دود سیگاری است که به محیط وارد میشود و دیگران آن را استنشاق میکنند، دود سیگار دست سوم باقیمانده دود محیطی یا دست دوم بر روی سطوح است.
هوگو دستایلاتس، متخصص شیمی در آزمایشگه ملی لاورنس برکلی در سانفرانیسیسکو و یکی از این پژوهشگران گفت: "سوختن توتون، نیکوتین را به شکل بخار آزاد میکند که به شدت جذب سطوح درون خانه مانند دیوارها، سقفها، فرشها، پردهها و اسباب و اثاث خانه میشود. نیکوتین میتواند روی این مواد برای روزها، هفتهها و حتی ماهها باقی بماند."
دانشمندان از چندین سال قبل میدانستهاند که دود سیگار روی سطوح مینشیند و در آنجا میتواند با سایر مواد شیمیایی وارد واکنش شود. اما به گفته پژوهشگران این بررسی جدید نشان داد که واکنشهای دود سیگار باقیمانده در محیط میتواند به ایجاد مولکولهایی در هوا بینجامد که تا به حال به عنوان منبع مواد آلاینده زیانبار نادیده گرفته شده بودند.
دستایلاتس و همکارانش تشکیل مواد شیمیایی زیانبار در هوا پس از سیگار کشیدن را مورد بررسی قرار دادند. و دریافتند دود سیگار با یکی از مواد شیمیایی به خصوص وارد واکنش میشود.
دستایلاتس گفت:"بررسی ما نشان میدهد که این نیکوتین باقیمانده در محیط با اسید نیترو محیطی وارد واکنش میشود و نیتروزامینهای سرطانزای خاص توتون یا TSNA ها را به وجود میآورد. TSNA ها جزو مواد سرطانزای قدرتمند و وسیعاالاثر هستند که هم در توتون سوختهنشده و هم دود توتون وجود دارند."
این پژوهشگران از سلولز به عنوان مدلی از مواد داخل خانه استفاده کردند، و آن را در معرض دود سیگار قرار دادند. آنها سپس سلولز را برای سه ماه در معرض غلظت "بالا اما قابل قبول" اسید نیترو قرار دادند. میزان TSNA های تشکیلشده پس از قرارگیری در معرض اسید نیترو، 10 برابر بیشتر بود. این پژوهشگران همچنین دریافتند که TSNA ها به سرعت تشکیل میشوند.
سرپرست این پژوهش، محمد سلیمان، از آزمایشگاه برکلی، در این باره گفت: "با توجه جذب و حفظ مقادیر بالای نیکوتین در سطوح درون خانه، از جمله لباسها و پوست انسان، یافتههای ما بیانگر آن است این دود دست سوم از طریق جذب از راه پوست، استنشاق غبار و بلع یک خطر بهداشتی قبلا مورد توجه قرار نگرفته است."
از آنجایی که اغلب وسائل نقلیه مقداری اسید نیترو آزاد میکنند که میتواند به بخش مسافران نفوذ کند، همچنین آزمایشهای در سطوح داخلی ماشین افراد شدیدا سیگاری از جمله سطح استیل جعبه داشبورد انجام شد. این اندازهگیریها نشاندهنده میزان قابل توجه TSNAها در این محل بود.
افراد بیش از همه از طریق استنشاق غبار یا تماس پوستی با فرش یا لباسها در معرض این TSNAها قرار میگیرند، بنابراین دود سیگار دست سوم بیشترین خطر را برای نوزادان و نوپایان دارد.
یافتههای این تحقیق که به طور مشروح در شماره 8 فوریه ژورنال "پیشرفتهای آکادمی ملی علوم" آمده است، بیانگر آن است که باز کردن یک پنجره یا به راه انداختن هواکش در اتاق هنگام سیگار کشیدن خطرات این دود سیگار دست سوم را برطرف نمیکند.
حتی سیگار کشیدن در بیرون از خانه هم مشکل را کاملا حل نمیکند.
لارا گاندال، یکی دیگر از این پژوهشگران از آزمایشگاه برکلی گفت: "سیگار کشیدن در بیرون از خانه بهتر از سیگار کشیدن درون خانه است، اما همچنان باقیماندههای نیکوتین به پوست و لباس فرد سیگاری خواهد نشست. این باقیمانده هنگامی فرد سیگاری به درون خانه بازمیگردد، در همه جا منتشر خواهند شد."
کاملش آستورا از برنامه پژوهش در باره بیماریهای مربوط به دخانیات در دانشگاه کالیفرنیا که هزینه این تحقیق را پرداخته است، گفت: "آنچه ما از این تحقیق درمییابیم این است که و اکنش نیکوتین باقیمانده در محیط با اسید نیترو بر روی سطوح به ایجاد یک عامل بالقوه سرطانزا میانجامد، و این نتایج ممکن است تنها نوک کوه یخ باشد."
این پژوهشگران در مقالهشان راههای متعددی را برای محدود کردن اثر دود سیگار دست سوم پیشنهاد میکنند، از جمله کاربرد محیطهای 100 درصد عاری از دود سیگار در مکانهای عمومی و محدودیتهای شخصی در مکانهای سکونت و اتومبیلها. در ساختمانی که مقادیر بالای دود سیگار در آن وجود داشته است، تعویض فرشها، پردهها و کاغذ دیواریها میتواند به کاهش قرارگیری در معرض این مواد سرطانزا کمک کند.
14-مضرات قلیان بر سلامت :
مواد سمي قليان نه تنها كمتر از سيگار نيست بلكه بعضي مواد از جمله دوده، مونوكسيد كربن و نيكوتين آن بيشتر از سيگار است. آب هيچ گونه فيلتر ومحافظي در مقابل دود ايجاد نمي كند. با مصرف قليان بيش از 600 ماده سمي و مهلك را وارد ريه خود وفرزندان و خانواده خود مي كنيد. تنباكوهاي تحت اصطلاح ميوه اي و عطري نه تنها بي ضرر نيست بلكه عوارض بيشتري نسبت به تنباكوي ساده دارد زيرا مواد آروماتيك موجود در آن ها با سوخته شدن خاصيت سمي و سرطان زايي دارند. بعلاوه مزه بهتر آنها باعث گرايش بيشتر جوانان و نوجوانان به سمت اين مواد و ايجاد وابستگي در آنها خواهد شد. مصرف قليان در اماكن عمومي و پارك ها يك نوع ترويج و اشاعه فرهنگ مصرف دخانيات درجامعه براي كودك و نوجوانان است. فرزندان والدين سيگاري دو برابر ديگر افراد در آينده سيگاري خواهندشد. مصرف قليان در اماكن سربسته عوارض آن را دوچندان خواهد كرد و سلامت افراد به خصوص كودكان را در معرض خطر جدي قرار خواهد داد. استفاده ازقليان به صورت مشترك، خطر انتقال بيماري هاي عفوني را نيز به دنبال خواهد داشت. نیکوتین قلیان 5 برابر هروئین اعتیادآور است.
15-سرطان، میراث پدرهای سیگاری برای فرزندان ( پدران سیگاری حتی تخیل بچه داشتن برای شما خطرناک است )
یافته های جدید دانشمندان نشان می دهد دود سیگار به دی ان آی پدر آسیب میرساند و این ژنهای معیوب ممکن است با انتقال به کودکان خطر ابتلاء آنها به سرطان را افزایش دهند.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پیشگیری نوین به نقل از هلث دی، بررسی های دانشمندان دانشگاه بردفورد نشان داده، دود کردن سیگار توسط پدر می تواند به ابتلاء کودکان به سرطان خون کمک کند.
دکتر دایانا اندرسون، سرپرست این مطالعه میگوید:" یک سلول اسپرم بارور شده سه ماه زمان لازم دارد تا کاملا رشد کند. بنابراین پدرهای سیگاری باید برای جلوگیری از این خطر 12 هفته پیش از انعقاد نطفه دود کردن سیگار را کنار بگذارند. سیگار کشیدن پدران در زمانهای نزدیک به انعقاد نطفه ممکن است تغییرات ژنتیکی خطرناکی در فرزندان ایجاد کند و این تغییرات میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد."
16-اختلال در عملکرد جنسی و بروز مشکلات نازایی ( مادران سیگاری لطفاً فکر بچه دار شدن را از ذهن خود بیرون کنید )
بهرغم اینکه شرکتهای سیگارسازی میکوشند سیگاریها در تبلیغات شان جذاب و سکسی به نظر برسند، اما تحقیقات نشان میدهند که عکس این موضوع صحیح است.سیگار میتواند باعث ناتوانی جنسی در مردان شود. نتایج چند تحقیق حاکی از این است که مردان سیگاری حدود دو برابر بیش از مردان غیرسیگاری احتمال رنج بردن از ناتوانی جنسی را دارند. مواد سمی موجود در دود سیگار باعث آسیب به عروق خونی، کاهش جریان خون در آلت مردانه و اختلال در نعوذ میشود. ناتوانی جنسی میتواند نشانهای از بیماری قلبی و عروقی آینده در فرد نیز باشد.
در زنان، استعمال سیگار میتواند منجر به نازایی و مشکلاتی در حین حاملگی شود. زنانی که سیگار میکشند احتمال بیشتری دارد که به نازایی، حاملگی خارجرحمی، سقط خود بخودی و زایمان جنین مرده دچار شوند. سیگار کشیدن در خلال حاملگی مسئول مستقیم 20 تا 30 درصد از کمبود وزن نوزادهای متولدشده، 14 درصد از زایمان پیش از موعد و حدود 10 درصد از نوزادان مرده به دنیا آمده است.